FARGESPILL NORD-NORGE PRESENTERER

DRØM DIN DRØM

Det hele startet med en drøm om å samle Fargespill kompaniene i Nord-Norge til en felles fortelling om regionens nye kulturelle arv. Og i dag er denne drømmen virkelighet!

Gjennom musikk, dans, tekst, video og rytmer deler nesten 100 barn og unge mellom 7 og 25 år fra Bodø, Tromsø, Narvik , Mo i Rana, Vefsn, og Harstad sine fortellinger og drømmer, på tvers av språk, bakgrunn, røtter og bosted i nord.

Sammen med Arktisk Filharmoni og Bodø Rhythm Group ønsker vi deg velkommen til en energisk og sterk forestilling for publikum i absolutt alle aldre.

Siden starten på Festspillene i Bergen i 2004 har Fargespill blitt et nasjonalt anerkjent prosjekt som har spredt seg over hele landet. I Nord-Norge har prosjektet de siste årene blitt etablert i hele syv byer.

Gjør deg klar for en reise du sent vil glemme!


INTRO

Publikum sitter i en mørklagt sal, og kun små, flimrende lys fra lommelykter bryter mørket. De beveger seg gjennom rommet, som om de leter etter noe – kanskje lyset, kanskje hverandre. Lysene representerer Nord-Norge. Ungdommer fra hele nord ser etter lyset i rommet, men også i drømmene sine – håpet om en lysere fremtid, et sted hvor vi kan komme sammen og finne vår egen vei. Hvert lyssignal er et tegn på kontakt, på å finne hverandre, på å bygge bro over avstander.

1. NTAWAMUSIMBURA
Meddy/Angelique Kidjo/Martin Högberg/
Arr.: Martin Högberg 
Ork./arr.: Christian Aftreth Eriksen


”Ntawamusimbura”
er en kraftfull låt av den rwandiske artisten Meddy. Sangen, som betyr "ingen kan erstatte deg," på kinyarawanda handler om kjærlighet og verdsettelse, med en melodi som er like fengende som den er emosjonell. Låten tok Patrick, som er solist på nummeret, i fra Tromsø-gjengen med seg til forestillingen. Koreografien er utformet med tradisjonelle rwandiske trinn, med hjelp fra Anney Niyokindi som jobber som instruktør i Fargespill i Bergen!

Jeg liker å synge veldig mye, for ikke å glemme mitt morsmål, min kultur og mitt land.
— Patrick Nshuti

2. PODOLYANOCHKA
Trad. Ukraina/Norge
Arr.: Martin Högberg 
Ork./ additional arr.: Christian Aftreth Eriksen


"Podolyanochka" (Подоляночка) er en tradisjonell ukrainsk folkesang/barnelek. Podolyanochka betyr “ung jente” fra Podillia-regionen i Ukraina. Den handler om en jente som gjemmer seg under en løvgren, mens de andre barna spør hvem som kan finne henne.

Vi har blandet låten med to nordnorske vuggesanger “Sulli Lulli lillebror” og “Sullan lullan”, som begge har dype røtter i muntlig tradisjon og har blitt overlevert gjennom generasjoner som en del av skandinavisk kulturarv. Nummeret inneholder også en ukrainsk og nordnorsk regle.

3. VIFTEDANS / TINIKLING
Geir Holmsen/ Trond Brænne 
Arr.: Martin Högberg 
Instr.: Christian Aftreth Eriksen
 

Filippinsk viftedans er en grasiøs dans som bruker håndvifter som en forlengelse av danserens bevegelser. Dansen symboliserer tradisjon og skjønnhet.

Tinikling
er en tradisjonell filippinsk dans, kjent for sine raske bevegelser når man hopper mellom og over bambusstenger som slås sammen i takt med musikken. Bevegelsene imiterer tinnikkel-fuglene som tråkker mellom gresset. Tinikling er både en feiring av smidighet og samarbeid.

JOANNAS DRØM

Forestillingen brytes opp av Joanna fra Fargespill i Tromsø som har skrevet en personlig tekst om sine drømmer.

My dreams are all my own. I accounted for them to nobody. De var min flukt da jeg ble irritert, min kjæreste glede når jeg var fri!
— Joanna Lumba

4. BULGARSK
Trad. Bulgaria 
Arr. Martin Högberg
 

”Moma se s roda” er en tradisjonell bulgarsk folkesang som Konstantin fra Fargespill i Bodø introduserte til oss. Sangen handler om en ung jente som sier farvel eller unnskyld til byen sin. Sangen beskriver ofte en historie om kjærlighet eller tap, og den formidler følelsene knyttet til avskjed og anger.

Den melodiske strukturen og harmonien i sangen gjør den spesielt godt egnet for harmonisering, noe som er typisk for bulgarsk folkemusikk, hvor flerstemt sang spiller en viktig rolle

5. LA LLORONA/UT I VÅR HAGE
Henestrosa/ Trad. 
Arr.: Martin Högberg 
Ork./arr.: Christian Aftreth Eriksen


”La Llorona” en meksikansk folkesang kjent over store deler av Latin-Amerika. Sangen ble brakt inn i Fargespill av Bodøs deltakere Sara og Lina Sofia, og den er sterkt forbundet med feiringen av De dødes dag, El Día de Muertos, den 1. november. På denne dagen minnes man avdøde slektninger, og skjelettmasker, blomster og lys er viktige elementer i festen.

På andre siden av året feirer vi i Norden lyset og sommeren, derfor har vi blandet låten med “Uti vår hage” som er en av Sveriges mest kjente sommersanger. I svensk midtsommerfeiring er også dans rundt majstången sentral, en tradisjon som også har slektskap i Ukraina.  

 

6. PRENDE LA VELA
Luis E. "Lucho" Bermudez 
Arr.: Christian Aftreth Eriksen / Martin Högberg
 

Aillyn Selberg i Fargespill Bergen introduserte denne låten, som er av den anerkjente colombianske sangeren Totó la Momposina, med røtter i både afrikansk diaspora og Colombia. Sara ble overveldet da hun oppdaget at hennes venninne Aillyn hadde brukt dette nummeret i Bergen da hun begynte i Fargespill i Bodø. Så vi inviterte Aillyn til Bodø for lære gjengen både sangen og dansen, og i dag skal Sara være solist på nummeret!

Dansen, rekonstruert og innstudert av Aillyn Selberg, kombinerer to tradisjonelle colombianske danser: Mapalé og Cumbia. Mapalé er en intens og energisk dans som har sine røtter i colombiansk fiskekultur, hvor folk samlet seg etter arbeidsdagen for å danse. Cumbia, derimot, blander Vest-Afrikanske rytmer med europeiske melodier, og representerer en fusion av kulturer.

7. DAMBORA / REVEN, ROTTA ...
Luis E. "Lucho" Bermudez 
Arr.: Christian Aftreth Eriksen / Martin Högberg
 

Dambora er et tradisjonelt strengeinstrument med røtter fra Sentral-Asia, spesielt populært i Midt- og Nord-Afghanistan. Instrumentet, som har to strenger og ingen bånd, tilhører lutt-familien og spiller en sentral rolle i musikken til Hazara-folket i Afghanistan. Med sin eldgamle historie bærer damboraen med seg lyden av en rik kulturell arv. Våre damboraspillere kommer fra Flere Farger Harstad, og de bringer denne unike tradisjonen til live i forestillingen.

Vi har blandet inn "Reven og rotta" er en tradisjonell norsk barnesang som handler om reven og rotta som slår seg sammen for å stjele mat fra bondens gård. Sangen er en del av den rike norske folkemusikktradisjonen og brukes ofte i barnehager og skoler til både lek og læring.

8. A YA NA MORI
Mad Heads 
Arr.: Christian Aftreth Eriksen


A ya na mori” er en humoristisk ukrainsk sang fra bandet Mad Head. Den handler om en mann som jobber på kontor en varm sommer. Han drømmer om å slappe av med sjøen og drikke brus. Bevegelsene i låten speiler teksten i sangen!

9. BALLONGVISA
Geir Holmsen/ Trond Brænne 
Arr.: Martin Högberg 
Instr.: Christian Aftreth Eriksen
 

Ballongvisa er en lekende og livlig sang kjent for sin fengende melodi og alvorlige tekst. Den er inspirert av barndommens små øyeblikk, som når noe så enkelt som en ballong kan bringe uendelig lykke.

I dette nummeret har Flere Farger Narvik bidratt med nysirkus og akrobatikk. Pyramiden og badeballen symboler å støtte hverandre for å unngå å falle. Pyramiden representerer hvordan vi løfter hverandre opp, mens badeballen symboliserer balansen vi må finne for å holde verden oppe sammen. Som Jorell, som holder jorden på sine skuldre, støtter vi hverandre og skaper stabilitet og styrke gjennom samarbeid.

For verda er en ballong som vi sjøl må passe på

Og sjøl om vi er mange, må vi dele

Det skjønner itte vaksne, men det er en masse små

Som veit at ballonger bør vara hele
— Trond Brænne

10. STØVELDANS
Trad. Sør-Afrika 
Arr: Ola Rokkones/Martin Högberg
 

Støveldans, eller Gumboot-dans,
er en energisk og rytmisk dansestil som oppsto blant gruvearbeidere i Sør-Afrika. Arbeiderne, som bar gummistøvler i de oversvømte gruvene, utviklet dansen som en kreativ når det var vanskelig å kommunisere med hverandre. Med sine kraftige trinn, klapp og slag på støvlene, har gumboot-dansen blitt et symbol på motstandskraft, og fellesskap.

Introvideoen til nummeret er et dikt Joel har skrevet til forestillingen!

11. REINDANS
Tekst: Stig Bang, Musikk: Kjell Joar Øverleir 
Ork./arr.: Christian Aftreth Eriksen/Martin Högberg
 

Reindansen er en dans inspirert av det frie liv i naturen og den dype forbindelsen mellom reinen og menneskene. Denne koreografien, som har blitt tilpasset barn og unge, er originalt utviklet av Ada Einmo, som også har innstudert nummeret med Flere Flager Mo i Rana, til Klemetspelet og bærer med seg symbolikken av reinen som et mytologisk kraftdyr i samisk kultur.

12. HAR EN DRØM
Trygve Hoff 
Arr.: Martin Högberg Ork.: Christian Aftreth Eriksen

"Jeg har en drøm" er en sang som uttrykker håp, tro, og ambisjoner for fremtiden. Med en sterk melodi og inspirerende tekst, minner den oss om kraften i drømmer og muligheten til å overvinne utfordringer. Sangen fungerer som en oppmuntring til å følge sine drømmer og tro på at alt er mulig, uansett hvilke hindringer man møter på veien.

13. MANSA/RIV I HJERTE
Bisa Kdei / Sondre Justad 
Arr. Martin Högberg
Ork. Christian Aftreth Eriksen

"Mansa" er en energisk og livlig tradisjonell afrikansk dans som feirer fellesskap og kultur gjennom rytmiske bevegelser og kraftfulle uttrykk. Dansen, som har røtter i Vest-Afrika, fremhever den dype forbindelsen mellom musikk og dans, og reflekterer den rike tradisjonen av sosial og kulturell samling."Mansa" er kjent for sin drivende rytme og energiske beat, som er typiske trekk ved afrobeat. Låten har en livlig og festlig karakter som ofte er forbundet med dans og feiring.

Vi har blandet den med Sondre Justad sin låt “Riv i Hjerte” - Sammen skaper de to en unik blanding, som om de var laget for hverandre.

TUSEN TAKK FOR OSS!

Fargespill Bodø:
Anna Johanne Zhang-Hildal
Anna Kusiak
Astrid Högberg
Chloe Faith Balmores
Daniil Chernytsa
Davyd Agababova
Eira Jakobsen-Hongset
Elia Norbye-Hjemaas
Eline Bergsten
Elisabeth Grace Breiland
Emilie Bjerk
Emilie Martinussen
Frearn Xavier A. Sobrevilla
Iben Soløy
Ingrid Eline Høgset
John Andrew Maypa Freding
Kevin Holm
Kira Mamontova
Konstantin Stoyanov
Lilly Lunheim-Siad
Lina Sofia Rojas Perez
Lisa Zaporozhchenko
Lucy Hasvoll Bakke
Maja Atangan
Marharytha Prydacha
Michelle Odemwingie
Murael Habtezgi
Nicolas Samuel Haugli-Øines
Oleksandra Penkivska
Patricia Degamo
Pernille Bjerga Waagen
Polina Agababova
Rodrick Talukder
Sara Valentina Cardenas Perez
Sonya Zinkevich
Sunniva Högberg
Veronica Yaremchuk
Zamuda Nyriakabanjuzi

Fargespill Tromsø:
Anne Mukeshimana
Alice Mapendo
Diyala Khalil
Joanna Lumba
Joel Lumba
Mariya Mamieieva
Patrick Nshuti
Laura Lamaj
Christine Mazuba Simpyata Heggelund
Adiam Samuel
Anna Aare Bekkevoll

Flere Farger Harstad:
Dmitrii Danylchenko

Flere Farger Mo i Rana:
Adam Balanovych
Diana Balanovych
Elina Kalantai
Ilya Voloshin
Yaroslav Sterniichuk
Kateryna Kyryliuk
Daniela Rudiak

Flere Farger Vefsn:
Faustin Kawgya
Julin Ahebwa
Francine Batamuriza
Marry Ojulu Okech
Karungi Sharline

Flere Farger Narvik:
Jorell Brosas
Loya Mutaga
Valeriia Kravchenko
Yelyzaveta Kvasha
Ndayisaba Mahoro
Phetoudone Phouangsavath
Solange Ingabire

Arktisk Filharmoni: Ragnhild Hansen, fløyte/piccolo
Ellen M. Jenssen, fløyte/alt fløyte
Stein J. Nordbø, obo
Turid Hjortdahl, obo/engelsk horn
Beka Sirbiladze, klarinett
Martin Andersson, klarinett/saxofon/bassklarinett Knut Thorbjørnsen, fagott
Peter Bolton, fagott/kontrafagott
Ida H. Olaussen, horn
Heidi S. Sivertsen, horn
Øystein Felberg, trompet
Rasmus Henriksen, trombone
Åsmund Moen, slagverk
Eivind Siljeholm, slagverk
Christo Stangness, bass

Dirigent: Torodd Wigum

Bodø Rhythm Group: Martin Högberg, Martin Lien,
Christo Stangness, Kato Ådland

Lyddesign: Thor-Ivar Lund

Lysdesign: Are Skarra Kvitnes

Video-innslag: Martine Berg Olsen

Regi og koreografisk ledelse: Kari Skotnes Vikjord

Musikalsk leder/arrangementer: Martin Högberg

Øvrig koreografi/instruksjon: Soetkin Baptist (Bodø), Yuliia Navrotska (Bodø), Alex Beeton (Narvik), Trine Mikalsen (Narvik), Brith Trude Rist (Narvik), Xenia Perino Haurand (Tromsø), Solvei Stenslie (Tromsø), Ola Rokkones (Tromsø), Hamid Sakhizada (Harstad), Berhard Bornstein (Mo i Rana), Danays Gregersen (Vefsn), Aillyn Selberg (Bergen / Prende la vela), Anney Niyokindi (Bergen / Ntawamusimbura), Ada Einmo (Mo i Rana / Samisk reindans)

Orkesterarr.: Christian Aftreth Eriksen og  Martin Högberg

Kunstneriske støttespillere: Ole Hamre og Sissel Saue

Prosjektledere: Alice Sivertsen og Ingvild Pettersen Högberg

Takk til våre støttespillere Sparebank1 Nord-Norge Samfunnsløftet, Bodø 2024, Arktisk Filharmoni, Bufdir, Kulturtanken, Kultur- og likestillingsdepartementet, IMDi, Sparebankstiftelsen DNB, og Norsk Folkehjelp!

Takk til Bodø kulturskole og Beddingen kulturhus for øvelokaler.